Børstning og bad

Du kan på disse sider læse en masse omkring pelspleje på de enkelte dele af hunden. Klik på de punkter du vil læse mere om.

      

Se mere om hvalpe og hvalpe-tilvænning under menuen Hvalpen

Børstning og bad

Her vil jeg gennemgå hvordan du bedst og nemmest børster pelsen filterfri, hvilke redskaber og produkter der kan være gavnlige i hverdagen samt brugen af redskaberne, og endelig lidt om badning.

Redskaber og produkter

Du får brug for en børste, en kam med brede tænder i den ene ende og smallere i den anden, en klo-saks, en karte til at dele filter med og noget godt hundeshampoo og balsam. Desuden kan man få forskellige plejeprodukter til hundene. Man kan også bruge en de-tangle spray til at sprøjte på filter inden de bliver for store til at børste ud. Se mere om shampoo og balsam under underpunktet Bad.

De basale redskaber: Saks, neglesaks, kam med to bredder, karte til filter og en god børste.

Børstning

Mange kunder er overrasket over mængden af tid man bruger på pelspleje, og hvor nemt der opstår filter i hundenes pels. Lad os gøre det helt klart én gang for alle. Filter skyldes udelukkende manglende pelspleje. Og alle hundeejere oplever filter på et eller andet tidspunkt – det er ingen skam!

Når man vælger en hund som ikke fælder, betyder det, at de døde hår skal børstes af. Om det er en gang om ugen eller hver dag, afhænger af din hunds alder og pelstype, længden og hvad hunden bruges til. De døde hår skal børstes ud, ellers filtrer de med de nye hår, og det er over hele kroppen. Også under armene, halsbåndet, bagi og omkring kønsorganerne.

Man lægger ud med en god gennembørstning af hele hunden med en hårbørste. Jeg anbefaler en lidt dyrere børste med fx nylon og vildtsvinehår, da den er eminent til lang pels, men en aflagt hårbørste kan også bruges.

Derpå tager du kammens bredtandede ende og børster igennem fra en ende af. Du løfter op i pelsen, lag for lag, så du kommer helt ind til huden. Det er oftest her filter starter. Næste lag – samme procedure indtil du er igennem hele hunden. Når du støder på små filtertotter kan du findele dem med karten. Hvis de er større kan du også splitte den ved at tage en åben saks, og forsigtigt køre en side af saksen gennem pelsen langs huden og skære igennem filteren en enkelt eller to gange. Derpå tager du igen karten og findeler totten. Dermed er filteren væk, og hunden er færdig.

Jeg anbefaler at tage en halv eller en kvart hund om dagen, eller mindre, hvis din hund ikke bryder sig om det, eller skal lære hvordan det foregår. Stop mens legen er god, og husk masser af ros og godbidder. Og så lær hunden, at den ikke må bide i redskaberne.

Jeg demonstrerer og vejleder gerne når du kommer i salonen.

Andre nyttige produkter

Det er op til den enkelte hundeejers temperament, om man vil investere i en masse produkter. Nyttige produkter kan være:

Udredningsspray: beregnet til at spraye i hundens pels, for at lette udredningen. Gør pelsen mindre statisk.

De-tanglespray: Løsner filt op. Lad det sidde i nogle minutter. Vælg de produkter som er oliebaseret, de silikonebaserede kan ikke vaskes ud igen med almindelig shampoo.

Finishing spray: Sprayes i pelsen til sidst. Indeholder plejende olier, som kan være godt for pelsen.

Olie til foderet: Lakseolie er populært, men vælg kun olie uden farve, og olie fra vildtlaks. Laks fra opdræt er ikke raske, og det ønsker du ikke at putte din hund.

Generelt kan alle olier bruges, hvis de indeholder omega 3-6-9. Det plejer både hund og pels indefra.

Bad

Der findes lige så mange holdninger til hvor ofte en hund skal i bad, som der findes hundefrisører og dyrlæger. Der findes også utallige hunderacer, og dermed også meget forskel på hvilke racer der skal bades oftere end andre. Generelt kan man sige, at en ruhåret race skal i bad sjældnere end en hund med blød pels. Har man en hund der bliver plukket/håndtrimmet må man ikke vaske tre uger før og efter trimning. En hund der bliver klippet, skal helst i bad dagen før klipningen, så urenheder er ude af pelsen. Ellers går de ind og ødelægger sakse og skær. Efter badet skal hunden tørre og derpå børstes igennem. Så falder pelsen mere naturligt, og resultatet af klipningen bliver pænest. Hunde som bliver trimmet/plukket skal ikke vaskes tre uger inden trimning.

Hvor ofte man i øvrigt vasker hunden? Når den trænger. Hvornår trænger den? Hvis den er meget beskidt, ville jeg skylle den, ligesom jeg måske også ville skylle sand og salt af, afhængig af hunden.

Min egen hund kommer meget sjældent i bad. Der kan gå måneder imellem. Han lugter ikke af ret meget af hund (hunde skal jo dufte af hund, ikke parfume!) Dyrlæge Anett Weber fortalte mig efter et foredrag om fodring med råt kød og ben, som jeg bruger i dag, at hunde som får dette (BARF) sjældent lugter af hund, og dermed ikke har brug for vask med shampoo. Men jeg foretrækker personligt et lille bad med et par måneders mellemrum, og som minimum ifbm. klipning.

Nyvasket og glad!

Det affedter pelsen meget at komme i bad, dermed producerer hunden mere fedtstof i pelsen, som kan lugte harsk, ligesom de kan få tør hud. Prøv dig frem om det er to gange om måneden eller hver anden måned. Du kan mærke det ved hvor nemt det er at holde pelsen filterfri.

Hvis din hund har fået meget filter, må du ikke putte hunden i bad, da varmt vand og sæbe har præcis samme effekt på pelsen, som folk der filter hjemmesko benytter sig af når de filter uld. Det bliver kun tættere og værre!

Shampoo og balsam

Der findes utallige typer hundeshampoo og – balsam. Hvis din hund ikke skal vaskes ret tit, kan du godt bruge en mild, parfumefri shampoo og balsam. Hvis din hund har problemer med pelsen, så find en mild, og gerne parfumefri hundeshampoo, men regn ikke med, at en loppeshampoo fjerner lopper eller andet utøj.

Der findes et utal af produkter til hvide hunde, vær opmærksom på, at de indeholder forskellige typer blegemiddel. Jeg kan på ingen måde anbefale disse! Som hovedregel har også hunde brug for så lidt kemi som muligt, og parfume fremmer i hvert fald ikke hundenes duftspor og forståelse af hinanden.

Vær i øvrigt opmærksom på, at mange hundeshampooer er beregnet til at blive fortyndet inden brug. Fortynd hellere for meget end for lidt.

Hold øje med din hund, den kan ikke fortælle dig hvor den har ondt!