Børstning og bad

Du kan på disse sider læse en masse omkring pelspleje på de enkelte dele af hunden. Klik på de punkter du vil læse mere om.

      

Se mere om hvalpe og hvalpe-tilvænning under menuen Hvalpen

Børstning og bad

Her vil jeg gennemgå hvordan du bedst og nemmest børster pelsen filterfri forebyggende, hvilke redskaber og produkter der kan være gavnlige i hverdagen samt brugen af redskaberne, og endelig lidt om badning.

Redskaber og produkter

Du får brug for en børste, en kam med brede tænder i den ene ende og smallere i den anden, en klo-saks, en karte til at dele filter med og noget godt hundeshampoo og balsam. Desuden kan man få forskellige plejeprodukter til hundene. Man kan også bruge en de-tangle spray til at sprøjte på filter inden de bliver for store til at børste ud. Se mere om shampoo og balsam under underpunktet Bad.

 

Børstning

Mange kunder er overrasket over mængden af tid man bruger på pelspleje, og hvor nemt der opstår filter i hundenes pels. Lad os gøre det helt klart én gang for alle. Filter skyldes udelukkende manglende pelspleje. Og alle hundeejere oplever filter på et eller andet tidspunkt – det er ingen skam!

Når man vælger en hund som ikke fælder, betyder det, at de døde hår skal børstes af. Om det er en gang om ugen eller hver dag, afhænger af din hunds alder og pelstype, længden og hvad hunden bruges til. De døde hår skal børstes ud, ellers filtrer de med de nye hår, og det er over hele kroppen. Også under armene, halsbåndet, bagi og omkring kønsorganerne.

Man lægger ud med en god gennembørstning af hele hunden med en hårbørste. Jeg anbefaler en lidt dyrere børste med fx nylon- og vildtsvinehår, da den er eminent til lang pels, men en aflagt hårbørste kan også bruges. I salonen forhandler vi Yento-børster i forskellig størrelse, så kig forbi og prøv den på din hund. Det er en rigtig god børste til en fair pris og den holder hele din hunds liv hvis du passer på den!

Derpå tager du kammens bredtandede ende og børster igennem fra en ende af. Du løfter op i pelsen, lag for lag, så du kommer helt ind til huden. Det er oftest her filter starter. Næste lag – samme procedure indtil du er igennem hele hunden. Når du støder på små filtertotter kan du findele dem med karten. Hvis de er større kan du også splitte den ved at tage en åben saks, og forsigtigt køre en side af saksen gennem pelsen langs huden og skære igennem filteren en enkelt eller to gange. Derpå tager du igen karten og findeler totten. Dermed er filteren væk, og hunden er færdig.

Jeg anbefaler at tage fx en halv hund om dagen, eller mindre, hvis din hund ikke bryder sig om det, eller skal lære hvordan det foregår. Stop mens legen er god, og husk masser af ros og godbidder. Og så lær hunden, at den ikke må bide i redskaberne.

Jeg demonstrerer og vejleder gerne når du kommer i salonen. Hvis du har brug for hjælp til din hund kan du benytte dig af Lej en hundefrisør-tilbuddet, hvor jeg vejleder i hvordan din hund bedst plejes.

Andre nyttige produkter

Det er op til den enkelte hundeejers temperament, om man vil investere i en masse produkter. Nyttige produkter kan være:

Udredningsspray: beregnet til at spraye i hundens pels, for at lette udredningen. Gør pelsen mindre statisk.

De-tanglespray: Løsner filt op. Lad det sidde i nogle minutter. Vælg de produkter som er oliebaseret, de silikonebaserede kan ikke vaskes ud igen med almindelig shampoo.

Finishing spray: Sprayes i pelsen til sidst. Indeholder plejende olier, som kan være godt for pelsen.

Olie til foderet: Lakseolie er populært, men vælg kun olie uden farve, og olie fra vildtlaks. Laks fra opdræt er ikke raske, og det ønsker du ikke at putte din hund. Kig forbi salonen, vi har noget rigtig god olie!

Generelt kan alle olier bruges, hvis de indeholder omega 3-6-9. Det plejer både hund og pels indefra.

Bad

Der findes lige så mange holdninger til hvor ofte en hund skal i bad, som der findes hundefrisører og dyrlæger. ALLE racer og hunde bør i bad hver 4. uge. Årsagen er helt simpelt, at deres hud er helt anderledes end vores. Hunde har ikke et ydre beskyttende hudlag som mennesket, deres ligger under det yderste hudlag, og derfor skal man vaske skidt og olie væk med shampoo. Derefter skal du bruge en god balsam. Det er langt vigtigere med balsamen end shampooen. Den genopretter hudens beskyttelse. Brug aldrig shampoo og balsam-2i1 produkter! Der findes ikke noget der er selvrensende pels. Ja, skidtet drysser af når det tørrer, men din hund er stadig beskidt! Prøv at vaske den i et hvidt badekar bagefter, så skal du bare se! Du har måske hørt den der med “jamen, i naturen…” Lad os slå fast en gang for alle. Hunde findes ikke i naturen. De er et produkt af vores avl, hvor vi holder dem racerene. Bestemte de selv hvem de ville parre sig med, så ligner de iflg forskning fra Ungarn i løbet af 7 generationer (det går hurtigt) huskyer. Det er det ikke, men ligner. Og hvad med “…ulve kommer jo heller ikke i bad…” nej, men har du set hvor mølædte de er set tæt på? Det er der jo ingen som ønsker for deres hund. I bad med Fido-bamsen. 

Har man en hund der bliver plukket/håndtrimmet må man ikke vaske tre uger før og efter trimning. En hund der bliver klippet, skal i bad ifbm klipningen, så urenheder er ude af pelsen. Ellers går de ind og ødelægger sakse og skær. Efter badet skal hunden tørres og derpå børstes igennem. Så falder pelsen mere naturligt, og resultatet af klipningen flot.

Hvis du har en klippehund, ville jeg bade en gang om ugen til hver anden, og så sørge for at føntørre mens du børster ud. Det kan afhjælpe meget filter!

Nyvasket og glad!

En god shampoo og ikke mindst balsam som passer præcis til din hund er alfa og omega. Vi fører forskellige typer med forskellige egenskaber. Kom ind i salonen og kig og duft. Tag hunden med, så vi kan kigge på hvad jeres behov er. 

Hvis din hund har fået meget filter, må du ikke putte hunden i bad, da varmt vand og sæbe har præcis samme effekt på pelsen, som folk der filter hjemmesko benytter sig af når de filter uld. Det bliver kun tættere og værre! Start med at børste pelsen fri for filter, eller få klippet hunden ned.

Shampoo og balsam

Der findes utallige typer hundeshampoo og – balsam. 

Der findes et utal af produkter til hvide hunde, vær opmærksom på, at de kan indeholde forskellige typer blegemiddel. Jeg kan på ingen måde anbefale disse! Som hovedregel har også hunde brug for så lidt kemi som muligt, og parfume fremmer i hvert fald ikke hundenes duftspor og forståelse af hinanden.

Vær i øvrigt opmærksom på, at mange hundeshampooer er beregnet til at blive fortyndet inden brug. Fortynd hellere for meget end for lidt.

Hold øje med din hund, den kan ikke fortælle dig hvor den har ondt!