Pelspleje Hos Hvalpe

Hvalpens tilvænning

Hvalpe skal vænnes til at pelspleje er hyggeligt og rart. Og ikke at måtte lege med eller bide i redskaberne. Når du modtager hvalpen skal opdrætteren have lært hvalpen at blive børstet, så du kan bruge en blød børste. Væn din hund til at stå på et bord når du børster, det er en fordel for hundefrisøren og gør det meget nemmere hele livet igennem. Brug et skridsikkert underlag, eller køb et trimmebord. Et skridsikkert underlag, en grooming-måtte, kan fx købes i salonen, og føres i to størrelser. Alternativt kan et fugtigt håndklæde bruges, hvis du har et bord som tåler det. Find en hjælper i starten, din hvalp står IKKE stille det første lange stykke tid!! Og det ER besværligt, men det er her du kridter banen op for resten af livet.

Væn hvalpen til at blive børstet med både børste og kam selvom pelsen er meget let at holde.

Din hvalp skal vænne sig til at blive børstet på kroppen, poterne, ved øjnene, skægget, og i det hele taget skal du vænne den til at det er hyggeligt at blive pillet i øjnene og ørerne, i bagdelen, omkring skeden og penis samt testikler, poter, kløer og få tjekket, børstet tænder og evt skrabet tænder fri for tandsten. Og det skal vedligeholdes gennem hele livet, så fortsæt når hunden er voksen. Der kan komme dage, hvor hunden har en torn siddende et træls sted, og du skal kunne hjælpe den.

Når din hund har vænnet sig til den bløde børste, kan du udskifte den med en børste som kommer i bund med pelsen, samt en kam. Jeg bruger selv en Yento børste med svinehår og nylon til min hund. Vi har dem i salonen, og de får stor ros fra kunderne. Kom og prøv den!

Du kan vænne hunden til at få klippet pelsen ved øjnene ved få sekunder ad gangen, ved at holde fast i skægget og lave klippelyde foran hundens øjne med en saks. Vær meget forsigtig! Kvittér med masser af ros og masser af godbidder – den lækre slags. Træn kort tid ad gangen, og udvid langsomt. Undlad at træne hvis hunden er fyldt med energi. Hvis hunden er stresset eller overtræt, så afbryd lige når det går godt, og giv den så fri. Det bliver ikke en god oplevelse at du tvinger den. Find balancen mellem at det er en god oplevelse og inden det bliver for træls.

Husk at det er måske sjovt at huden leger med børsten eller bider i hænderne mens den er lille bitte, men en hund på 25 kg, eller 7 kg for den sags skyld, og et stort tandsæt. Det er ikke skægt at klippe når den bider efter saksen eller kammen for sjov!

Du skal også vænne din hund til at bliver vasket og føntørret. Det gælder alle racer. Føntørring under børstning efter bad bliver en rigtig god ven senere i hundens liv. Det hjælper med at holde pelsen filterfri. Du kan altid bestille et lille pelsplejekursus til dig og din hund i salonen.

Se mere om pelspleje under de andre underpunkter.

Se mere om hvalpepels og udviklingen af pelsen under punktet Filter herunder.

Filter

Jeg oplever mange kunder som er overrasket over mængden af tid man bruger på pelspleje, og hvor nemt der opstår filter i hundenes pels. Lad os gøre det helt klart én gang for alle. Filter skyldes desværre udelukkende manglende pelspleje. Og alle hundeejere kommer til at finde filter i pelsen! Når man vælger en hund som ikke fælder, betyder det, at de døde hår skal børstes af. Om det er en gang om ugen eller hver dag, afhænger af din hunds alder og pelstype, længden og hvad hunden bruges til. De døde hår skal børstes ud, ellers filtrer de med de nye hår, og det er over hele kroppen. Også under armene, halsbåndet, bagi og omkring kønsorganerne. Og det er desværre kun dig der har ansvaret. Pelspleje er en opgave for de voksne, ikke for familiens børn og unge.

Når du kommer hjem med hvalpen er det hele bare så hyggeligt og de er så kære, der sker så meget nyt, at den vigtige træning som lægger grunden for resten af hundens liv indimellem glemmes. Det skal trænes dagligt at hunden skal stå på et bord og blive børstet. Og den må gerne lære at lægge sig ned når den skal børstes på maven under ”armene” hvor der ofte filtrer, lysken mv. Det skal ikke øves ret længe ad gangen, maks 5-10 min, men hvalpen er nødt til at lære, at man helst skal stå op, at man aldrig bider i børster og kamme, heller ikke selvom det er mægtig sødt når de er små. Det skal være hyggeligt med pelspleje, så stop mens det går godt og er hyggeligt. I bedste fald er det grundlaget for de næste 13-17 år, og det er absolut ingen spøg med hunde der får uvaner eller så dårlige oplevelser, pga manglende træning, at dyrlægen skal lægge hunden i narkose for at kunne klippe den. Og det er i øvrigt utrolig dyrt at få klippet hund på den måde. Især når man tænker på at bare lidt træning dagligt og en kærlig og repektfuld hundefrisør kunne have gjort oplevelsen helt anderledes. Væn hunden til at få fjernet søvn i øjnene, studset omkring øjnene, klippet klør, væn den til at du piller mellem trædepuderne, plukke hårene helt inde i ørene hvis den har sådan noget, ikke det der sidder i kanten af ørene, (træk to-tre små totter ud ad gangen og skift øre, og så ikke mere før næste dag), tjekke tænder (også de bageste) og at du kan få lov at fjerne afføring der blev siddende i pelsen og andre ”private” steder. Masser af ros og godbider! Hvalpe kan holde til utrolig meget, så vær ikke bange for at tage fat i dem, blidt og respektfuldt!

Når du kommer hjem med hvalpen, er den iført sin fineste hvalpepels. Den er let at holde og kræver nærmest ingenting. Husk alligevel at træne. Når hunden er mellem 4-11 måneder skifter den pels til voksenpelsen. Det sker får hunhunden når hun nærmer sig første løbetid, og for hanhunden når han begynder at kønsmodne. Det hænger som regel sammen med at han løfter benet når han tisser fremfor at sidde ned. Når hundene skifter pels varer det fra kønsmodningen og til de er 1½-2 år. Det betyder at der kommer op til fem hår fra hver hårsæk mod et enkelt fra fødslen, og at strukturen ændrer sig. Det er her du får det første chok. Det kræver en del at holde sådan en pels filterfri, især i overgangsperioden. Se mere under fanen Pelsplejetips og under Pelspleje for hvalpe. Hvis det bliver for svært, så få hunden klippet kortere i en periode. Hellere det, end at der opstår filterknuder, for de har det med at invitere alle vennerne og holde fest, og så er den først gal! Og filter gør ondt, så få det klippet af!

Når det først er gået galt ryger hele pelsen. Det gør frygtelig ondt på hunden at bevæge sig med filter på kroppen.

Hormonelle ændringer som er årsag til hårtab hos nogle racer kan også ses i 9-15 måneders-alderen. Jeg har endnu ikke hørt om noget man kan gøre ved det. Hunden klør sig, og det slider på pelsen, som falder af. Det vokser dog ud igen, så prøv på ikke at være alt for bekymret. Hvis du er i tvivl, så kontakt din dyrlæge.

Udover at du selv skal træne og øve en masse med hvalpen, så er det også vigtigt at komme til hundefrisør og træne. Jeg tilbyder hvalpetræning eller hvalpeprogram. Se under fanen Hvalpeprogram.

I hundesalonen skal hvalpen vænnes til lyden og vibrationerne fra klippemaskinen, bad, føntørrer samt at blive børstet og håndteret at et nyt menneske. Jo tidligere du kommer i gang, desto bedre.

Når pelsen er færdigudviklet, bliver det igen meget nemmere at holde pelsen filterfri, men den skal altså stadig børstes og plejes! Se mere om filter og pelspleje for den voksne hund.

Jeg anbefaler rundsyet halsbånd og seler, da det mindsker risikoen for filter. Rundsyede halsbånd og skræddersyede seler i rundsyet læder kan du købe i salonen.