Filter og misrøgt

Du kan på disse sider læse en masse omkring pelspleje på de enkelte dele af hunden. Klik på de punkter du vil læse mere om.

      

Se mere om hvalpe og hvalpe-tilvænning under menuen Hvalpen

Filter

Jeg oplever mange kunder som er overrasket over mængden af tid man bruger på pelspleje, og hvor nemt der opstår filter i hundenes pels. Lad os gøre det helt klart én gang for alle. Filter skyldes udelukkende manglende pelspleje. Og alle hundeejere oplever filter på et eller andet tidspunkt – det er ingen skam!

Grundlæggende tilvænning

Når man vælger en hund som ikke fælder, betyder det, at de døde hår skal børstes af. Om det er en gang om ugen eller hver dag, afhænger af din hunds alder og pelstype, længden og hvad hunden bruges til. De døde hår skal børstes ud, ellers filtrer de med de nye hår, og det er over hele kroppen. Også under armene, halsbåndet, bagi og omkring kønsorganerne. Og det er desværre kun dig der har ansvaret. Pelspleje er en opgave for de voksne, ikke for familiens børn og unge, omend de selvfølgelig sagtens kan hjælpe til.

Når du kommer hjem med hvalpen er det hele bare så hyggeligt og de er så kære, der sker så meget nyt, at den vigtige træning som lægger grunden for resten af hundens liv indimellem glemmes. Det skal trænes dagligt at hunden skal stå på et bord og blive børstet. Og den må gerne lære at lægge sig ned når den skal børstes på maven under ”armene” hvor der ofte filtrer, lysken mv. Det skal ikke øves ret længe ad gangen, maks 5-10 min, men hvalpen er nødt til at lære, at man helst skal stå op, at man aldrig bider i børster og kamme, heller ikke selvom det er mægtig sødt når de er små. Det skal være hyggeligt med pelspleje, så stop mens det går godt og er hyggeligt. I bedste fald er det grundlaget for de næste 13-17 år, og det er absolut ingen spøg med hunde der får uvaner eller så dårlige oplevelser, pga manglende træning, at dyrlægen skal lægge hunden i narkose for at kunne klippe den. Og det er i øvrigt utrolig dyrt at få klippet hund på den måde. Især når man tænker på at bare lidt træning dagligt kunne have gjort oplevelsen helt anderledes. Væn hunden til at få fjernet søvn i øjnene, studset omkring øjnene, klippet klør, væn den til at du piller mellem trædepuderne, plukke hårene helt inde i ørene hvis den har sådan noget, ikke det der sidder i kanten af ørene, (træk to-tre små totter ud ad gangen og skift øre, og så ikke mere før næste dag), tjekker tænder (også de bageste) og at du kan få lov at fjerne afføring der blev siddende i pelsen og andre ”private” steder. Masser af ros og godbider! Hvalpe kan holde til utrolig meget, så vær ikke bange for at tage fat i dem, blidt og respektfuldt! Nåede du ikke at lære din hund det hele som hvalp, så kan gamle hunde også sagtens lære nye tricks efter samme principper.

Når du kommer hjem med hvalpen, er den iført sin fineste hvalpepels. Den er let at holde og kræver nærmest ingenting. Husk alligevel at træne. Når hunden er mellem 5-11 måneder skifter den pels til voksenpelsen. Det sker får hunhunden når hun nærmer sig første løbetid, og for hanhunden når han begynder at kønsmodne. Det hænger som regel sammen med at han løfter benet når han tisser fremfor at sidde ned. Når hundene skifter pels varer det fra kønsmodningen og til de er 1½-2 år. Det betyder at der kommer op til fem hår fra hver hårsæk mod et enkelt fra fødslen, og at strukturen ændrer sig. Det er her du får det første chock. Det kræver en del at holde sådan en pels filterfri, især i overgangsperioden. Hvis det bliver for svært, så få hunden klippet kortere i en periode. Hellere det, end at der opstår filterknuder, for de har det med at invitere alle vennerne og holde fest, og så er den først gal!

Hormonelle ændringer som er årsag til hårtab hos nogle racer kan også ses i 9-15 måneders-alderen. Jeg har endnu ikke hørt om noget man kan gøre ved det. Hunden klør sig, og det slider på pelsen, som falder af. Det vokser dog ud igen, så prøv på ikke at være alt for bekymret. Hvis du er i tvivl, så kontakt din dyrlæge.

Udover at du selv skal træne og øve en masse med hvalpen, så er det også vigtigt at komme til hundefrisør og træne. Jeg tilbyder hvalpetræning eller hvalpeprogram. Se under Priser

I hundesalonen skal hvalpen vænnes til lyden og vibrationerne fra klippemaskinen, føntørrer samt at blive børstet og håndteret at et nyt menneske.

Når pelsen er færdigudviklet, bliver det igen meget nemmere at holde pelsen filterfri, men den skal altså stadig børstes og plejes!

For de fleste selskabshundes vedkommende oplever jeg, at når pelsen når en vis længde, så begynder det at filtre. Her skal man hurtigst muligt se at få bestilt en tid til klipning, og så i øvrigt få børstet filtrene ud, inden de bliver mere end få hår samlet, og de totter der er opstået bør man klippe af, så de ikke inviterer de nærmeste hår med ind i totten. Hvis man formår at holde hunden filterfri, kommer der igen et punkt, hvor pelsen bliver nemmere at holde igen, hvis man husker at børste ofte. Put endelig ikke en filtret hund i bad. Filterknuderne bliver nemt til tæppefilt i det varme sæbevand. Kontakt mig hvis du er i tvivl om, om din hund er for filtret til bad inden klipningen.

Nu med filter

Hvis hunden først er blevet godt filtret, altså den type filt hvor det sidder i klumper ikke bare knuder, så skal man ikke børste det ud. Tilbyder en hundesalon dette, så tak nej. Det er en ubehagelig oplevelse for hunden, og kan tilmed være starten på, at hunden forbinder klipning og trimmebord med ubehag. Hunde kan få blodsprængninger og blå mærker i huden ved udredning. Det tager kort tid at give hunden en dårlig oplevelse, men det kræver måneders træning, sommetider år, at lære dem det ikke behøver at være så ubehageligt. De allerbedste hunde at klippe er de hunde, som er blevet hørt og lyttet til, og som samarbejder med ejeren i daglig pelspleje. Læs evt mere om Frivillig Håndtering på www.happydogs.dk hvor Viv udbyder kurser og træning i dette.

Mellem klipninger skal hunden have en mellemklipning, ellers skal du selv holde fri for hår mellem trædepuderne, da det ellers let klumper sammen. Jeg får hunde ind, som næsten ikke kan gå pga klumper. Det ligner nærmest tyggegummi, og er ubeskrivelig ubehageligt for hundene at gå på. Vær også opmærksom på at flåter kan sidde mellem trædepuderne og kun være på størrelse med et knappenålshoved.

Derudover skal du holde ørene fri for hår i den yderste del, således kan jeg så komme lidt længere ind i øret og trække de længere hår ud, som bliver ved at vokse. Fjerner man ikke disse, kan det medføre infektioner. Et sundt øre er svagt lyserødt og dufter af hundeøre. Væn dig til at dufte til raske ører, hvor der ikke er flager, ingen brændende, rød hud, ingen sortbrun ørevoks i rå mængder. Der kan være flere årsager til infektioner i ørene, tal straks med dyrlægen hvis du er i tvivl.

Det er også rigtig godt at kunne klippe øjnene forholdsvis fri. Hunde bruger øjnene rigtig meget i kommunikationen med andre hunde, så giv den et godt udsyn.

Misrøgt

Vi har de senere år hørt om mennesker som har en stor flok hunde der går i egen afføring og er fuldstændig tæppefiltet over det meste af kroppen. Desværre skal vi altså ikke nødvendigvis så langt ud for at finde så filtrede hunde. Jeg har desværre fået hunde ind, som er så filtrede, at de virker deprimerede. Ejerne har vænnet sig til det, så de bemærker det ikke før bagefter. Det skyldes, at filtrene trækker i huden, så hvert eneste skridt de tager gør frygtelig ondt. I sådan et tilfælde hedder det nedklipning med det samme! Til gengæld får de en helt ny udgave af deres hund med hjem. Den er glad, løber rundt og kan bevæge sig uden smerter igen.

Ligeledes har jeg set eksempler på tænder der er så fyldt med tandsten, at at der er opstået paradentose, og tænder ville jeg kunne trække ud hvis jeg prøvede. Så hedder det dyrlæge med det samme! Det er svært at undgå tandsten helt. Nogle hunde er mere disponerede end andre, men en rå knogle en gang om ugen er altid godt for tænderne. Hunde må aldrig være alene når de spiser ben. Jeg har selv oplevet at en knogle sad fast imellem tænderne i overmunden, så jeg måtte hjælpe det fri.

Derudover hjælper det hvis man børster hundens tænder dagligt. Det er det eneste som kan holde tandsten og tandrensninger fra døren. Kom ind og kig i salonen, vi har specialtandpasta med lækker smag og sæt med tandpasta og tandbørster. 

Hold øje med din hund, den kan ikke fortælle dig hvor den har ondt!