Klør og poter

Du kan på disse sider læse en masse omkring pelspleje på de enkelte dele af hunden. Klik på de punkter du vil læse mere om.

      

Se mere om hvalpe og hvalpe-tilvænning under menuen Hvalpen

Poter

Jeg anbefaler at klippe hårene mellem trædepuderne kort, eller som minimum klippe ned til samme længde som puderne. Kig på huden derinde, hvis den bliver rødbrun, fugtig og hunden slikker på det, kan det være tegn på svamp. Svamp skal behandles af dyrlægen.

Det er ikke rart for en hund at den skøjter rundt på trægulve, så hold det nede.

Der kan i nogle tilfælde sætte sig så meget snask mellem puderne, at det ligner tyggegummi der har sat sig fast. Det er smertefuldt for hundene at gå med, og skal helt væk.

Pas på når du klipper mellem trædepuderne. Der er små hudlapper der forbinder de enkelte trædepuder, og dem må du endelig ikke ramme! Du kan købe en speciel potesaks. Den er skarp, men har rundede kanter.

Negle

Negle skal klippes en gang om måneden, nogle oftere. Bagbenene slides ofte ret fint af sig selv, men har hunden vildtklør opad benet på bagbenene, skal de klippes jævnligt. De kan sætte sig fast i ting, og rent faktisk blive revet af hvis de bliver for lange.

Forbenene skal ikke være længere end at du ikke hører hunden gå på trægulvene.  Det kan ses på billedet her

Negle

Illustrationen viser at blodårerne vokser med ud på lange klør, og kløerne bliver sværere at klippe korte uden at det bløder.

Hvis kløerne er for lange for længe, vokser blodåren med udad, og så er det meget nemt at klippe for langt ind. Man kan i sådan et tilfælde ved intensiv klipning af bare en anelse af kløerne hver anden uge, få blodåren til at trække sig tilbage igen, men det kan tage et helt år. Til gengæld er det det hele værd, for hunden får en forkert fodstilling når de har for lange kløer, og det kan på sigt sætte sig op gennem hele benet og ryggen. Her kan du se indikationen for, at du nærmer dig blodåren, og har nået den rigtige længde.

De mørkere områder viser, at det er tid til at stoppe.

Hold øje med ulvekløerne, som sidder opad forbenene på indersiden. De bliver brugt til at holde fast i kødben og legetøj, men de bliver ikke slidt ret meget, og skal også klippes oftere.

Bagdel

Hunden skal klippes omkring endetarmen. Nogle vælger at klippe hunden kortere omkring skeden, og man kan lave en ”landingsbane” på spejlet (hundens bagdel) fra endetarm og ned til mellem bagbenene, så afføring ikke så let sætter sig fast. Jeg anbefaler også at klippe pelsen på penis lidt ned. Mange oplever et gulgrønt udflåd fra penis, det er forhudsbetændelse, det kan behandles, men kommer lige så hurtigt igen.

Når der sætter sig afføring fast, så fjern det straks. Jeg får ofte hunde ind, som har klumper af afføring i pelsen. Det er hverken særlig hygiejnisk eller lækkert for mig eller hunden, og de fleste hunde er utilpas ved at have afføring siddende.

Hold øje med din hund, den kan ikke fortælle dig hvor den har ondt!