Daglig pelspleje
Du kan på disse sider læse en masse omkring pelspleje på de enkelte dele af hunden. Klik på de punkter du vil læse mere om.
Se mere om hvalpe og hvalpe-tilvænning under menuen Hvalpen
Hoved
Hvis du ikke selv har lyst til at holde pelsen nede mellem klipningerne, tilbyder jeg en Mellemklipning hvor jeg tager øjne, bagdel, klør, poter og evt andet der lige stritter lidt. Se mere under Priser
Øjensnask og søvn i øjenkrogen, filter og pels-snavsklumper mellem trædepuderne og afføring kan medføre sår underneden, hvis de får lov at blive siddende, så det er rigtig vigtigt at efterse hunden dagligt, som en del af jeres hyggestund i sofaen fx.
Øjne
Søvn og øjensnask skal fjernes dagligt. Håret omkring øjnene skal klippes, så hunden kan se. De bruger øjnene utrolig meget til at kommunikere med hinanden, så sæt enten pelsen op med et elastik som ikke strammer, flet det så det hænger nedad snuden eller klip det der vokser ind foran øjnene ned. Du skal selvsagt passe rigtig godt på, når du klipper omkring øjnene. Hvis du er bange for at klippe forkert, så kig forbi salonen til en Mellemklipning, så slipper du for at du overfører angsten til hunden. Du kan også få god vejledning i at vælge den rigtige saks her i salonen, hvor vi sælger nogle gode sakse der kan tåle at blive brugt. Undlad at bruge små sakse med runde spidser, de giver falsk tryghed. Prøv at prikke dig selv på fingeren med den!
Hvis der sætter sig kager af snask i øjenkrogen, skal det klippes af. Derefter skal det holdes nede, så totter af hår ikke rammer ind i øjnene og skaber gener.
Nogle hunde får rødlige eller brune striber fra øjnene. Det kan skyldes at tårekanalen er stoppet, at pelsen vokser ind i øjnene og generer, eller sygdom. Sikr dig at det ikke er sygdom. Man kan købe alverdens produkter. Vær opmærksom på, at de der bleger mig bekendt altid indeholder kemikalier, som ikke skal i nærheden af hundes øjne.
Brug aldrig kamillete til øjnene, det indeholder mikroskopiske stykker af plantemateriale, som kan skabe mere bøvl end det hjælper. Brug i stedet saltvand (hvis du bruger linser kan du bruge væsken derfra) eller køb en flaske Øjenpleje i salonen. Så ved du at produkterne er i orden!
Skæg
Skægget kan ofte blive misfarvet. I spyttet er der et enzym som farver pels rødligt. Man kan få produkter som fjerner misfarvningen, men mange af disse indeholder klor eller andre kemikalier, så jeg anbefaler at leve med at hunden får rødlige striber. På mørke hunde bliver pelsen mere brunlig.
Hvis du vil minimere det røde, kan du tørre mund og skæg hver gang hunden drikker.
Husk også at børste skægget fri for madrester. Det er hverken lækkert eller rart for hunden med rester der hænger og dingler. Det skaber også filter og så gør det ondt at få børstet!
Ører
Ikke alle hunde har hår nede i ørerne. Nogle af dem der har, har brug for at få det fjernet. Det er altid en god idé at øve det med hunden, hvis den får en infektion, hvor du har brug for at fjerne pelsen. Man fjerner aldrig det pels der sidder i yderkanten af øret ned mod kinderne, det sidder fast og kan klippes af. Og man tager kun lidt ad gangen. Man kan bruge fingrene, en pincet eller en øretang (pean). Sidstnævnte kræver præcision og forsigtighed! Jeg opfordrer til at man tager to til tre nip engang imellem. Hunden kan godt tælle til to eller tre, og så ved den at det var det for nu. Hvis du afleverer en hund i salonen, og regner med at den får renset ørerne for en masse måneder gammelt hår nede i ørerne, bliver det frygtelig smertefuldt, og så tør jeg næsten garantere, at den ikke synes det er ret sjovt næste gang den skal have kigget ører. Du er nødt til selv lige at nippe et par gange, og så tager du resten en anden dag. Og så kan de fleste hunde mægtig godt lide en ørenusning som belønning for det.
Tænder
Det er svært at undgå tandsten helt. Nogle hunde er mere disponerede end andre, men en rå knogle en gang om ugen er altid godt for tænderne. Hunde må aldrig være alene når de spiser ben. Jeg har selv oplevet at en knogle sad fast imellem tænderne i overmunden, så jeg måtte hjælpe det fri.
Derudover hjælper det hvis man børster hundens tænder dagligt. Det får jeg ikke altid gjort, men hellere et par gange om ugen end slet ikke!
Kig forbi salonen, vi har både sæt med tandbørste og tandpasta, eller tandpasta med en hundevenlig smag. Det er den eneste måde at undgå tandsten og dyre tandrensninger.