Overvejelser Om Hvalpen

Anskaffelsen af en hund

Det er en ven for livet, eller i hvert fald de næste 10-16 år du vælger, så vælg med fornuften såvel som med hjertet. Sørg for at læse rigtig meget om racen, og besøg nogen der har de racer du kunne være interesseret i. Og husk på, at det er ikke købsprisen er en af de lave udgifter ved at have hund, så find hellere en dyrere, seriøs opdrætter, som sørger for at forældrehundene er tjekket for HD,  patella luxation, allergi og andre sygdomme de enkelte racer kan være ramt af. Den store udgift bliver de mange oplevelser, foder og udstyr du skal bruge de kommende mange år, samt træning, pasning, frisør mv.

Nysgerrige coton-hvalpe på knap 8 uger.

Valg af opdrætter

Når du har besluttet dig for at du vil have hund, så se dig godt om efter en opdrætter som avler gode hunde. Ikke billige hunde, men gode hunde. En dygtig opdrætter avler ikke på tilfældigt udvalgte hunde som er pæne. De vælger udfra gentest, røntgenbilleder og sygdomsfri forældrehunde. De få ekstra tusinde kr. du betaler hos en seriøs opdrætter betaler sig ofte i det lange løb, så du ikke har en syg hund der koster i dyrlægeregninger hele livet igennem.

En seriøs opdrætter har hundene i hjemmet sammen med familien, så de hører vaskemaskinen, radio og tv, vænner hvalpene til at blive håndteret, går ture, lydtræning, negleklipning, bad og pelspleje og andre hunde.

Du vil også kunne se mor-tæven sammen med hvalpene, og se at hendes dievorter er fulde af mælk. Jeg har hørt om såkaldte opdrættere som sætter en tilfældig tæve ind til en flok hvalpe mens der kommer potentielle købere. Det kan ses ved at hun ikke har mælk. Sikr dig at du må kontakte opdrætteren løbende og stille spørgsmål. Det kan også være sjovt at følge kuldsøskene i en facebook gruppe.

Sørg for at du får en kontrakt på hvalpen, hvor der står, at du kan få refusion eller nedslag i prisen, hvis hunden viser sig at blive syg de første par år. Og sikr dig at opdrætteren har en hvalpeforsikring som dækker dette.

Stamtavle eller ej

”vi skal ikke have hvalpe, så det er lige meget med stamtavle”… Men til gengæld kan du se at der ikke er indavl, hvilken baggrund hundene har, om de er godkendt til avl på udstilling mv. Hvis du vælger en hund med stamtavle har du også muligheden for at avle hvis du får den lyst alligevel. Det koster lidt arbejde for opdrætteren at give dig en stamtavle med, så det betyder også at opdrætteren investerer i sine hvalpe på den måde.

Hvalpe af den allergivenlige race Irish Softcoated Wheaten Terrier. Min hunds første kuld.

Blandingsracer

Blandingsracer er ikke nødvendigvis mere eller mindre sunde end andre racer, men, man risikerer at få dårligdomme fra to racer i hunden, hvis man er uheldig. Ved blanding af to meget forskellige racer ved du heller ikke hvilke racemæssige kendetegn der bliver fremtrædende. Jeg har hørt om et kuld hvalpe efter en Kleiner Münsterlænder og en Puddel, som arvede Kleiner-hundens hyperenergi og Pudlens intelligens. Resultatet var en højenergisk og lynende intelligent hund, som blev for stor en udfordring for familien, som havde håbet på en pudel-lignende hund, som var rolig og nem at træne… Hunden fik heldigvis et andet godt og blivende hjem hvor den blev brugt til jagt.

Hvis du blander to racer som er disponerede for allergi eller problemer med hofter og knæ, er risikoen altså noget øget for den slags fejl.

Hundehandlere, hvalpefabrikker og de stakler vi kommer til at tage med hjem

Gid folk gik langt udenom hvalpefabrikker og hundehandlere. Så kunne det ikke betale sig for dem at avle hunde.

Der har de senere år været fokus på problematikken i medierne, men jeg hører stadig om folk som falder for en sød hund på dba og kommer hjem med det der viser sig at være en syg hvalp eller en hvalp som slet ikke har gået med mor og kuldsøskende længe nok. Hunden er og bliver tidligt skadet, og man vil ikke nogensinde helt kunne genoprette skaderne. Fuldstændig som hos vi mennesker.

Igen, hunden er måske billigere nu, og du føler nok du redder en stakkel fra en krank skæbne, men du har lige bidraget til at det kan betale sig for hvalpefabrikkerne og hundehandlerne at lave flere kuld, og du får en efterregning hos dyrlægen som sikkert så rigeligt overstiger den difference du skulle have betalt hos en seriøs opdrætter. Tænk dig rigtig godt om inden du køber en hvalp! Og brug din sunde fornuft når du er ude og se hvalpene. Ser de sunde ud, har blank pels og blanke, vågne øjne? Er de nysgerrige og opsøgende, eller gemmer de sig langt væk når du kommer? Går de sammen med familien eller i en kold stald på avispapir? Er der vand og mad, og kommer tæven og kigger på hvad der sker med hendes hvalpe?

Der findes masser af god litteratur på bibliotekerne og på internettet omkring emnet. Sæt dig rigtig godt ind i sagerne.